LinkedIn
3 fördelar med att vara högkänslig

3 fördelar med att vara högkänslig

Många högkänsliga jag möter har bara koll på nackdelarna med att vara HSP. Det gör mig lite ledsen. Här får du 3 fördelar med att vara högkänslig.

Men du, innan vi börjar. Ärligt! Hur många som du finns det i universum?

Inte för att jag har varit runt i hela universum och spanat men jag är ändå helt övertygad om att det bara finns en som du i universum.

Så, det är dags att sluta ducka. Gör dig medveten om dina unika egenskaper.

Vad är det som du är bra på? Vad är det som faller sig naturligt för dig? Vad är det som du lägger märke till som andra missar?

Brukar du fundera på varför andra inte bryr sig? Dom som inte verkar bry sig har missat något som du har lagt märke till. Så, häng med nu så tar vi 3 fördelar med att vara högkänslig.

Fördel 1 – Subtila detaljer

Vi högkänsliga är ofta bra på att lägga märke till subtila detaljer. Det där som knappt är märkbart.

Jag minns när mina barn var små. Det är särskilt en händelse vid ett besök inom vården där en sköterska frågade om jag hade kollat om barnet hade feber. Mitt svar var att jag hade luktat på pannan känt och doften av feber.

Du skulle ha sett sköterskans min. Det var inte så att hon tog sig för pannan men lyckades ändå få mig att förstå att hon hade förväntat sig att jag hade använt en termometer.

Där och då hade jag inte en susning om det med högkänslighet. Jag bara visste att mina barn luktade annorlunda på pannan när de hade feber.

Det här var mitt sätt att lägga märke till en subtil detalj som de andra missade. Vilka subtila detaljer lägger du märke till?

Fördel 2 – Känslostämningar

Vi är ofta duktiga på att fånga upp känslostämningar. När vi kommer in i ett rum kan det vara som att känslorna i rummet går att ta på. Tanken: ”Vad är det som har skett här då?” berättar många att de får.

Andra berättar om att de helt plötsligt kan få en känsla som de på något sätt har fångat upp från någon annan. Det här begriper jag inte riktigt hur det kan gå till men det så många som har berättat om detta.

Forskarna säger att vi har aktivare spegelneuroner vilket hjälper oss att vara empatiska. Kanske är det även det som gör att vi fångar upp känslostämningar. På vilket sätt fångar du upp känslostämningar?

Fördel 3 – Djup bearbetning

Det här är den fördel som är mest utmärkande, enligt forskarna. Vi bearbetar information djupare än andra. Vi processar och funderar mer än andra.

En personlig fundering kring schack har dykt upp hos mig. Kan det vara så att duktiga schackspelare oftare är högkänsliga? Jag vet inte. Det här är i vart fall ett sätt som den djupa bearbetningen visar sig hos mig. Jag läger märke till något och funderar sedan över hur det kan hänga ihop. På vilket vis märker du att du bearbetar information djupare än andra?

3 fördelar med att vara högkänslig ger – Klokare beslut

Dessa tre fördelar leder bland annat till att du fattar klokare beslut. Ja sa inte att det går fort att fatta beslut. Det gör det som regel inte men de är kloka och väl genomtänkta.

För det första, du har fångar upp mera fakta än andra genom att lägga märke till subtila detaljer. Det där som knappt är märkbart.

För det andra har du fångat upp känslostämningar. Hur andra känner och mår.

För det tredje bearbetar du informationen djupare än andra. När du tänker efter inser du säkert att detta leder till klokare beslut.

Mot bakgrund av ovanstående tycker jag det är ganska naturligt att en beslutsprocess som är så omfattande tar sin lilla tid. Kan den insikten hjälpa dig att få din inre kritiker att vara lite lugnare? Så att den inre kritikern slutar hacka på dig en stund för att du är så långsam med att fatta beslut?

Nu fattar du kanske varför jag blir lite ledsen när jag ser vårt fokus på nackdelarna med att vara högkänslig när vi har sådana fina fördelar.

Det här var min lista på 3 fördelar med att vara högkänslig.  Nu över till dig. Vilka fördelar är du medveten om att du har som högkänslig?

Be Sensitive and Proud
Leif

PS. Du som funderar på om du är högkänslig kan göra HSP Test.

23 apr 2023

Artikel skriven av: Leif Grytenius
Han brukar säga: ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva, när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!