3 vanliga problem vid skolstart för högkänsliga barn och hur du löser dem

Att börja skolan kan vara en omtumlande upplevelse för ett högkänsligt barn. Här är tre vanliga problem vid skolstart och hur du hanterar dem så att både du och barnet mår bättre.

Högkänsliga barn har ofta svårt att hantera stora förändringar vilket kan skapa problem vid skolstart.

Högkänsliga barn har ofta svårt att hantera stora förändringar vilket kan skapa problem vid skolstart.

#1 Stora förändringar kan ge problem vid skolstart

Att börja skolan är en stor förändring i ett barns liv. Högkänsliga barn har ofta svårt att hantera stora förändringar vilket kan leda till problem vid skolstart.

Du kan förebygga problemen genom att ta dig tid att prata igenom situationen med barnet. Fråga barnet vad barnet har för tankar och funderingar. Vad ditt barn tycker verkar läskigt? Vad barnet ser fram emot? Du får reda på mer om du börjar med ord som vad, när, hur. Här är några exempel. Vad är det du har sett/hört som känns läskigt? När hände det? Hur skulle du vilja att vi gjorde?

Du kan också testa att gå skolvägen med barnet några gånger innan det är dags för skolstart. Då gör du så att skolvägen känns bekant den dag när det är dags. Viktigast av allt är att du tar dig tid med ditt barn.

#2 Problem vid skolstart skapade av bullriga miljöer

Många högkänsliga barn blir störda av bullriga platser och miljöer. Skolan kan vara en bullrig miljö.

Olika platser i rummet kan påverka både ljud och hur de upplevs. Du kan prata med ditt barn och läraren så att ni tillsammans finner den bästa platsen för ditt barn.

Du kan också hjälpa ditt barn genom att se till att barnet får hörselskydd. Många föräldrar har goda erfarenheter av att barnen använder hörselskydd när de jobbar enskilt i klassrummet.

#3 Svårt att somna

Efter en händelserik dag är det vanligt att högkänsliga barn har svårt att somna.

Du kan underlätta insomnandet för ditt barn genom att påbörja sänggåendet i god tid. Ta det lugnt sista timmarna innan sänggång. Läsa sagor är en bra syssla. Prata med ditt barn om dagen som har varit. Vad finns det för tankar om morgondagen. Jag hittade på sagor för mina barn när de var små. Jag berättade om saker jag visste att de hade varit med om under dagen, fast jag gav barnen i min saga andra namn. Ibland var det en nallebjörn som fick huvudrollen i sagan och nalle hade då varit med om samma saker som mina barn hade. När jag berättade dessa sagor var barnen som trollbundna.

Prata med läraren om problem vid skolstart

Blir det problem vid skolstart för ditt barn så prata med läraren. Har du tur har läraren koll på begreppet högkänslighet om inte så finns det broschyrer om högkänslighet och högkänsliga barn. Du finner dem hos Sveriges förening för högkänsliga.

Ta hand om dig själv

Forskningen visar att det som hjälper de högkänsliga barnen bäst är att du tar väl hand om dig själv. Barnen känner av hur du mår som förälder. När du tar hand om dig själv så att du mår bättre mår även ditt barn bättre.

Läsa mer

För dig som vill läsa mer rekommenderas boken Det högkänsliga barnet av Elaine Aron. Du finner också 37 artiklar på vår blogg om högkänsliga barn. Funderar på om ditt barn är högkänsligt? Det finns tester att göra.

Be Sensitive and Proud
Leif

Ps. Nu finns det hjälp online för dig som vill hjälpa ditt barn genom att ta bättre hand om dig själv.

Artikel skriven av: Leif Grytenius
Han brukar säga: ”När du verkligen tror på dig själv skapar du dina egna mirakler.”

Ps. Kom ihåg att du gör skillnad.

För att må bra som högkänslig

Mejl med nyheter och tips för dig som är högkänslig. I det första får du de fyra nycklar vi högkänsliga behöver för att må bra.

You have Successfully Subscribed!