LinkedIn
Högkänsliga njuter mera av att se solen gå upp

Högkänsliga njuter mera av att se solen gå upp

Djup bearbetning

Grunden till högkänslighet är den djupa bearbetningen av information. Detta är något som sker automatiserat utan att vi tänker på det.

Blir du ombedd att handla något kommer du troligen att bearbeta detta för att komma ihåg vad du ska handla. Kanske du du söker mönster i det som ska handlas, du kanske ser framför dig var sakerna ligger i din favoritaffär, kanske var sakerna är i ditt kök, kanske en favoritsång som handlar om det du ska köpa.

Högkänsliga personer bearbetar allting mer. Vi relaterar till tidigare liknande upplevelser.

Överstimulering

Om man lägger märke till varje liten detalj och dessutom bearbetar dem alla djupt är det inte konstigt att vi blir uttröttade.

Om situationen är ny och komplex blir vi överstimulerade snabbare.

Efter en dags konferens med jobbet ser många kollegor fram emot kvällens baluns med god mat och dryck samt mingel. Chansen är mycket stor att du är helt slut efter dagens alla intryck och hellre tillbringar kvällen med att se färg torka. Kanske överdrev lite där men en stilla promenad i naturen eller att under tystnad sitta och se ut över vattnet misstänker jag känns betydligt intressantare än mingel, mat och mummel.

Emotionell mottaglighet

Högkänsliga reagerar mer och starkare på såväl negativa som positiva upplevelser.

Det var först på 1980-talet som spegelneuronerna upptäcktes. Det som upptäcktes var att när vi ser någon annan göra något eller känna något aktiveras samma neuroner i vår hjärna som aktiveras hos den vi iakttar. Detta är en stor fördel när vi ska lära oss något nytt. Vi kan sätta oss in i hur det är att sparka fotboll eller att cykla.

Utöver att imitera beteenden hjälper dessa spegelneuroner oss även att kunna sätta oss in i andra människors intentioner och hur de känner. Vi inte bara ser deras ledsna ansikte, vi känner det. Detta är mycket välbekant för högkänsliga personer. Högkänsliga är helt enkelt mer emotionellt mottagliga.

Uppfattar det subtila

Det som de flesta missar – det märker vi högkänsliga. Subtila detaljer det vill säga det som är så smått och betydelselöst för de flesta, det lägger vi högkänsliga märke till.

Du fångas troligen av att se solen gå upp eller ner. Att höra fåglarnas sång om våren. Att känna sanden mellan tårna när du går på stranden.

Vi njuter mera och intensivare av sinnesintryck. Har inte sett någon forskning på om högkänsliga njuter mera av sex fast det verkar sannolikt 🙂

Här kan jag lugnt säga:

Det rockar att vara högkänslig!

Slutkläm

Vad har du för tankar om att vara högkänslig? Kommentera gärna här nedan.

Ha de bäst
Leif Grytenius

Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!