4 tips för dig med högkänsliga HSP barn

4 tips för dig med högkänsliga HSP barn

Barn som är högkänsliga eller HSP är unika och känsliga. Här är fyra tips som hjälper barnen att få en bättre start i livet. Tipsen kommer från forskaren Elaine Aron.

Självkänsla

Hjälp barnet med att bygga upp en god självkänsla. Detta är viktigt för barn i allmänhet och för högkänsliga barn i synnerhet. Det handlar om att få känslan av att duga precis som jag är.

Börja med de verktyg du redan har. Eftersom du läser detta är jag helt övertygad om att du är en person som bryr dig och du har säkert flera bra verktyg i din låda. Fyll på i din egen verktygslåda när du känner att du behöver.

Ett tips kan vara att stärka din egen självkänsla, då ger du en tydlig signal att detta är viktigt.

Minska skamkänslor

Återigen är detta viktigt för alla barn och högkänsliga i synnerhet.

Gör vad du kan för att minska skamkänslor. Skam och skuld är ingen bra grogrund för en god självkänsla.

Att strunta i att tillrättavisa när så behövs är heller ingen god idé. Det handlar om att prata om det som sker på ett avdramatiserat sätt. Högkänsliga barn har oftast en mycket god koll på vad som sker så gå varsamt fram med kritiken.

Det finns konkreta tips på hur du kan ge kritik på Tre tips för dig som leder högkänsliga.

Kloka gränser

Högkänsliga barn har ofta en mycket tydlig uppfattning om moral och etik. De brukar som regel göra vad som förväntas av dem om man studerar dem när de är ensamma. Fundera över dina egna normer och ha tydliga gränser.

Se upp med andras förväntningar på barnet. De som inte känner till det unika hos högkänsliga barn kan lätt tro att de fungerar precis som alla andra barn. Det vet ju du och jag att det inte stämmer.

Hur man talar om högkänslighet

Alla samtal om temperament och högkänslighet anpassas efter barnets ålder. Var tydlig med att det finns många som dem. Ta gärna konkreta exempel på personer i omgivningen som har olika personlighetsdrag, högkänslighet är ett personlighetsdrag av många andra.

När problem uppstår på grund av högkänsligheten är det viktigt att fokusera på lösningen inte problemet.

Ta en noggrann titt på barnets idoler. Finns det någon som verkar högkänslig där? Ernst på TV kanske inte är gångbar för ett barn men du är ju en klok och finurlig person så du hittar säkert någon högkänslig förebild bland sagofigurer eller bland människor.

Slutkläm

För dig som vill läsa mera rekommenderas Elaine Arons bok Det högkänsliga barnet.

Vad har du för tankar och tips om högkänsliga barn?

Ha de bäst
Leif

Ps. För dig som funderar på om du själv eller ditt barn är högkänsligt finns HSP Test.

21 maj 2015

Artikel skriven av: Leif Grytenius
Leif är vår vd och han är högkänslig. Kanske är det därför han blev intresserad av personlig utveckling och tog examen i beteendevetenskap.

Leif brukar säga: ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva, när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

Fler artiklar om HSP

Jag är så otålig

Jag är så otålig

Det senaste året har varit en tid av stress och oro. En sak som slår mig är att jag är så otålig. Jag vill att allt ska vara löst på en gång helst igår.

läs mer
Två floskler besannas

Två floskler besannas

Du har säkert hör dem båda förut. Gilla läget och väx där du. På ett oväntat sätt kan jag konstatera. Två floskler besannas.

läs mer
Dela till dina vänner

För att må bra som högkänslig

Mejl med insikter, glädje och framtidshopp för dig som är högkänslig. I det första får du de fyra nycklar vi högkänsliga behöver för att må bra.

You have Successfully Subscribed!