LinkedIn
Återhämtning för din skull med 3 exempel för högkänsliga

Återhämtning för din skull

Har du lagt märke till att det finns mästare runt dig på återhämtning? Det jag syftar på är naturen. Du får tre konkreta exempel på vad vi kan lära.

Spana in bilden. Vattenytan på dammen är spegelblank. De kalkvita husen speglar sig i stillhetens yta. Träden spanar ner på dig och mig. Kanske de med belåten min speglar sig och tänker på vad vackra de är i sin nakna prakt.

Inte ett moln så långt ögat når. Den klarblå himlen studsar på det spegelblanka vattnet och landar i mina ögon som är fulla av förundran.

Det är helt vindstilla, därav det spegelblanka vattnet.

Vinden återhämtar sig

Ett sätt att beskriva det som sker på bilden är att se det från vindens perspektiv. Vinden är stilla. Vinden återhämtar sig.

Jag tror inte vindens inre dialog klankar på sig själv för att den inte orkar blåsa denna dag. Vindens inre dialog, om nu vinden har inre dialog så är jag helt övertygad om att den är tillfreds med situationen.

Lönnen återhämtar sig

På min lilla tomt finns en stor lönn. Den har nog stått där i över femtio år.

Kan du tänka dig lönnens inre dialog?

– Nu står jag här och tappar löven. Det är SÅ typiskt! Det är lika varje höst. Att jag aldrig lär mig.

Låter lönnens inre dialog så? Skulle inte tro det.

Om nu lönnar har en inre dialog så är då jag i vart fall helt övertygad om att den förstår att det här är en naturlig del av tillvaron. Höstens lövfällning är en förutsättning för att den ska kunna ladda ny kraft inför våren.

Katter är mästare på återhämtning

Syrran har en katt som verkligen verkar ha fattat det där med att njuta av livet. Det är förresten inte bara syrrans katt. Alla katter jag har mött är mästare på återhämtning.

De verkar var helt befriade från inre kritisk inre dialog. De kan sträcka ut och njuta ohämmat timmar i sträck.

Jag såg en beskrivning av den inre dialogen hos en hund och en katt. Fritt taget ur minnet så var beskrivningen:

Hundens inre dialog: Det är någon som ger mig mat. Det måste vara gud.

Kattens inre dialog: Det är någon som ger mig mat. Jag måste vara gud.

Min egen inre dialog

Tror du jag har en lika klok och förlåtande inre dialog som vinden, lönnen och katten? Svarar du nej så har du helt rätt.

I mina bästa stunder kan jag ha en förlåtande attityd till mig själv när jag har behov av vila. Problemet är att jag ofta inte inser mitt eget behov. Jag sätter igång och skäller på mig själv för att jag inte har gjort ditt eller låter bli att göra datt.

Jag har haft en period där jag inte har fått så mycket gjort. Nu har en ny insikt landat. En insikt som ger mig glädje, energi och ny riktning i livet. En insikt som troligen inte hade anlänt om jag hade varit fullt upptagen med att göra. Insikten kanske fick fäste för att jag tillät mig vara.

Vad behöver du just nu?

Be Sensitive and Proud
Leif

PS. Du som funderar på om du är högkänslig kan göra HSP Test.

6 nov 2022

Artikel skriven av: Leif Grytenius
Han brukar säga: ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva, när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!