LinkedIn
Blir du helt slut av lite kul kan du vara HSP högkänslig

Blir du helt slut av lite kul kan du vara HSP högkänslig

av | jun 30, 2017 | HSP – Högkänslig | 6 Kommentarer

Att vara HSP högkänslig kan vara såväl en kvarnsten som en superkraft. När jag gör något kul och blir helt slut efteråt känns det mest som en kvarnsten. Tricket ligger i att skapa balans mellan intryck och vila.

Igår var jag iväg och fikade med en vän. Det var en kombinerad fika och intervju. Först fikade vi i cirka 30 minuter som följdes av en 90 minuter lång intervju.

Hela tiden var det otroligt trevligt och intressant. På slutet av intervjun märker jag hur tröttheten kommer smygandes fast det är så kul att prata så jag gör mitt bästa för att slå bort tröttheten.

Det här verkar vara typiskt för oss som är HSP högkänsliga. Vi tar in betydligt mer intryck än alla andra och bearbetar dem dessutom djupare. Det tar på krafterna. Tänk dig en mobil där gps:en är på, ficklampan lyser, du surfar, lyssnar på Spotify samtidigt som ett klipp på YouTube rullar. Med sådan användning av mobilen behöver batteriet laddas ofta. Det är lika med oss högkänsliga, vi behöver laddas ofta.

När jag sitter vid datorn och jobbar brukar jag använda mig Pomodoro-tekniken. Det går ut på att jobba effektivt helt utan störande moment i 25 minuter och sedan ta en rast om 5 minuter. Under varje pomodoro är jag helt fokuserad, stänger Facebook och mejlprogram, låter telefonen vara och går in i en egen bubbla under dessa 25 minuter. Därefter släpper jag allt för en stund och bara är. Det här hjälper mig att få mera gjort samtidigt som jag är gladare och piggare dagen är slut.

Igår var intervjun 90 minuter utan paus och jag var helt slut efteråt. Nästa gång jag gör en intervju ska jag prova att använda mig av pomodoro. Undrar hur det funkar? Vad tror du?

Hur gör du för att ha kul utan att bli helt slut? Kommentera gärna här nedan.

Ha de bäst
Leif Grytenius

Ps. Varmt tack Hilde för gårdagens grymt berikande pratstund 🙂

Vad tycker du om artikeln?

Ge oss din feedback genom att trycka på stjärnorna. Kommentera kan du göra längre ner.[gdrts_stars_rating_auto]

Fakta HSP

HSP är en förkortning av Highly Sensitive Person. På svenska används ofta ordet högkänslig.

Högkänslighet är ett personlighetsdrag och ingen diagnos.

Det är forskaren Elaine Aron som har myntat begreppet HSP.

Var femte person är högkänslig.

Det är lika vanligt hos män som hos kvinnor.

Kännetecknen för HSP kan beskrivas med hjälp av en kortlek.

Funderar du på om du eller dina barn är högkänsliga? Gör HSP Test.

Dela med dig till dina vänner

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer

Dela med dig till dina vänner

Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!