LinkedIn

Den högkänsliga föräldern

”Högkänsliga föräldrar är bäst när de är utvilade, och de tycker att föräldraskapet är som svårast när de inte är det.” Ur Den högkänsliga föräldern av Elaine Aron.

Den högkänsliga föräldern av Elaine Aron

Den högkänsliga föräldern av Elaine Aron

Elaine Aron är den forskare som satte högkänslighet på kartan. Hon har skrivit ett flertal böcker och flera är översatta till svenska.

Tänk om jag hade läst Den högkänsliga föräldern innan jag själv blev förälder. Det är ju inte helt säkert att livet har varit enklare för det men jag skulle troligen ha ägnat mig betydligt mindre åt självklankeri.

Lite oväntat inleds boken med ett HSP Test som är uppdaterat. Elaine har utvecklat sitt test för att se om man är högkänslig. Det nya testet innehåller 27 frågor. Eller oväntat och oväntat. Det kanske säger mer om mig än Elaine. Jag blev glatt överraskad av när jag såg att testet, som betyder så mycket för så många, hade vidareutvecklats.

Boken Den högkänsliga föräldern

Elaines böcker på svenska har tidigare getts ut av Egia förlag och denna bok är inget undantag. Du kan själv se vad Egia skriver om boken.

Det finns mycket jag gillar i boken. Den hjälper mig att förstå mig själv bättre. Det är lättare att förstå varför jag har gjort de val jag gjort i livet. Jag har varit med och startat sex företag och det känns plötsligt helt normalt när jag läser: ”Eget företag ofta den bästa lösningen för en högkänslig person”.

Om känslor skriver Elaine:

  1. Acceptera dina känslor
  2. Skäms inte för några känslor
  3. Tro på att du kan klara det lika bra som andra
  4. Lita på att dina dåliga känslor snart går över
  5. Förutsätt att det finns hopp – så småningom kommer du att kunna göra något åt dina negativa känslor

För mig känns det otroligt hoppingivande att läsa raderna ovan. Tack Elaine för att du skrivit boken och tack Ane Frostad på Egia förlag att du gett ut den på svenska 😍

”Är du öppen för andlighet? De flesta högkänsliga är det.” Japp, det är jag. Jag är otroligt nyfiken på det större perspektivet och livets stora frågor. Varför är vi här? Varför är jag här? Vad fanns före? Vad kommer efter det att jag är klar med den köttkostym jag nu bär?

”Vi högkänsliga har en benägenhet att känna skuld eftersom vi så väl kan föreställa oss att våra handlingar har vållat andra besvär eller gjort dem olyckliga. Det ligger i vår natur att vilja göra bättre ifrån oss nästa gång.” Jisses vad jag känner igen mig. Så många kvällar som jag har gråtit mig till sängs av skuld- och skamkänslor uppblandat med en hel skyffel tycka-synd-om-mig-själv-känslor. Jag finner tröst när jag läser Den högkänsliga föräldern. Den hjälper mig att få ett nytt perspektiv på mig själv och mitt föräldrarskap. Jag ser på mig med mer förstående och förlåtande ögon. Det känns befriande. Livet känns lite lättare. Jag kan gå med lättare steg.

”Jag visste ofta när något av barnen höll på att bli sjukt innan de faktiskt visade symtom som någon annan lade märke till.” Så säger Julie, en av föräldrarna som Elaine har intervjuat. Det här citatet påminner mig om hur det var när mina barn var små. Jag luktade på deras pannor och kunde på så sätt veta om de var sjuka. De luktade annorlunda när de hade feber. Du skulle ha sett personalen på hälsocentralens miner när de undrade om jag kollat febern och svarade att jag hade luktat på dem. De var minst sagt skeptiska till mina metoder. De såg hellre att jag stoppade upp en termometer i rumpan på dem. Jag tycker fortfarande att min metod var enklare 😍

Vad har du för erfarenheter av att vara högkänslig förälder?

Be Sensitive and Proud
Leif

Ps. Du som funderar på om du är högkänslig kan göra HSP Test.

8 okt 2021

Artikel skriven av: Leif Grytenius Han brukar säga: ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva, när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!