
Finns det inga arbetsplatser för högkänsliga?
Kan det verkligen vara så att de högkänsliga glöms bort i arbetslivet? Det är med förvåning, sorg och förväntan jag konstaterar att det inte verkar finnas en enda arbetsplats som är anpassad även för högkänsliga. Chansen att jag har fel är, tack och lov, stor. Det finns fortfarande tid kvar att nominera till Årets arbetsplats för högkänsliga. Nomineringen pågår fram till och med 31 januari 2015.
Förvåning att det inte kommit in några nomineringar för det är spritt via olika forum för högkänsliga bland annat fyra speciella grupper på Facebook.
Sorg för att den vanligaste kommentaren har varit:
Vår arbetsplats passar då inte för högkänsliga.
Förväntan för att det finns så otroligt mycket att göra för att ta tillvara på den resurs högkänsliga är.
Nu drömmer jag om allt positivt som 2015 kommer att innebära för oss högkänsliga 🙂
Vad har du för tankar kring arbetsplatser för högkänsliga? Kommentera gärna!
Ha de bäst
Leif Grytenius
Fler artiklar om högkänslighet
5 minuter som hjälper dig förstå att jag tror på dig
Nu tänker du säkert. ”Hur kan han tro på mig?” Jag fattar. Häng med så får du reda på hur det kommer sig att jag tror på dig.
Högkänsliga njuter mer av livet
Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.
Inlärd hjälplöshet hämmar oss högkänsliga
Inlärd hjälplöshet är något som kan ställa till livet för oss högkänsliga. Här får du se hur jag upptäcker att det bara var ett hjärnspöke.
Mm, just den frågan tumlar mer eller mindre runt för jämnan i mitt lilla huvud. Själv är jag sjukskriven sjuksköterska med utmattningssyndrom. Jag är, om jag får säga det själv, jäkligt duktig på mitt jobb men jag kommer aldrig mer att kunna jobba med det jag är utbildad till. Det är en sorg i sig, och väldigt förvirrande. Vilken arbetsplats skulle vilja ha en sån som mig? Fast det är ju inte aktuellt än på länge. Men med facit i hand så förstår jag ju att sjuksköterska är kanske det mest tärande jobbet jag kunde hitta…
Hej Leif!
Jag tycker att det är en helt fantastisk idé att nominera årets arbetsplats för högkänsliga! 🙂 Tyvärr har jag inget förslag till nomineringen.
Vi vet hur det ser ut på många arbetsplatser idag där man ska vara en resurs, en tillgång. Man ska prestera, vara effektiv, lönsam, stresstålig, initiativtagande, ansvarsfull, självgående, kreativ, tillgänglig/lojal, service-minded, spindeln-i-nätet, ansiktet utåt….med mera, med mera.
Pengarna styr, det ställs stora krav på den anställde och konkurrensen på arbetsmarknaden är hård. Är man inte ”produktiv”, så är man en kostnad och med andra ord en belastning. Dessutom är man utbytbar. Fram tills nu har det hela tiden handlat om hur VI ska anpassa oss efter diverse krav. Hur många chefer gör individuella anpassningar? Kanske är det först då man når en ökad effektivitet? Det är min fasta övertygelse.
Om det finns ett företag som också ser till olika människors individuella behov och olikheter och bemöter dem efter bästa förmåga – då är det företaget verkligen i framkant och värd sin plats i rampljuset. Det här ska bli intressant att följa. 🙂
Bästa hälsningar
//Carolina
Hej Carolina!
Jag tror också på att arbetsplatser bör anpassas efter människors individuella behov och förmågor. De företag som först snappar upp detta kommer troligen att vinna på detta på sätt som vida överstiger såväl deras investeringar som förväntningar 🙂
Tack för härlig feedback!
Ha de bäst
Leif
Hej
Jag förstår ditt blogginlägg, men vill samtidigt gärna ge min vinkel av ditt inlägg. Jag känner många gånger att vi söker efter redan ordnade arbeten som ska passa oss som är mer känsliga än genomsnittet. För mig är det som att börja i fel ände.
Jag förstår att många tycker att samhället och arbetsplater bl a ska acceptera och ordna så att så många som möjligt ska trivas och mår bra. Men för mig är det mer ett fokus på mig. Vad kan jag göra för att må bra och vad kan jag arbeta med för att må bra. Inte leta efter något där jag passar in.
Hur kan jag hjälpa mig själv, hur kan jag finna min passion, hur kan jag jobba för att må bra osv.
Att leta fel är för mig oerhört negativt laddat, och gör att iallafall jag börjar fokusera på andras sätt att acceptera mig och min personlighet.
Det är så lätt att hamna i en negativ känsla, där man känner tillslut att ingen förstår, ingen har den empati som jag behöver, ingen ser mina kvaliteter……
Börja istället att utgå från mig själv, vad vill jag, vad tycker jag om, vad får mig att må bra, hur behöver jag leva för att känna balans
Det blir så lätt en klagomur när det gäller våra fantastisk egenskaper som vi faktiskt har, om vi börjar titta på vad som inte fungerar runt oss.
Jag känner att det behövs mer positiv inriktning i det som skrivs om hög känsliga, mer tips på hur vi kan må bra, hur vi kan lära oss att må bra i dagens samhälle, hur vi kan lära oss mer om oss själva, lyssna på vårat inre och vara stolta över den vi är.
Fram för mer positivitet och för mer go framtidstro.
Kram
Eva
Hej Eva!
Jag tror också att det är vi högkänsliga som behöver bli mer medvetna om våra styrkor. Vad det är som får oss att må bra. Hur vi kan bli stolta över de vi är.
Tack för din härliga feedback 🙂
Ha de bäst
Leif
Hej! Vad glad jag blir av att läsa detta.
Jag blev avskedad 30 dec å dels pågrund av utmattningssyndrom.
J ag är sjukskriven nu och försöker ”ta mig tillbaka till livet där ja platsar in” det är av svårt.jag har inga konkreta tips å råd och ingen plats att nominera då många av mina jobb har varit under mindre bra förhållanden på olika sätt. Men ja ska sprida inlägget å göra mitt bästa för att stödja detta då ja tycker det är viktig.
Kram
Anneli
Hej Anneli!
Tack för underbar feedback 🙂
Lycka till med att ta dig tillbaka till en plats i livet där du passar in.
Ha de bäst
Leif