LinkedIn
Gnällfasta pågår

Gnällfasta pågår

av | mar 8, 2017 | Boktips, Personlig utveckling | 2 Kommentarer

Är du lika trött på klagande som jag? Vill du också ska anta utmaningen att klara 21 dagar i sträck utan att klaga, kritisera eller skvallra? Följ med mig på min resa mot mer glädje i livet om du har lust.

Jag har startat en spännande utmanande resa där målet är att bli klagofri i minst 21 dagar i sträck. Häromdagen kom jag och min sambo Leif Grytenius på att jag skulle kunna blogga om min resa. Jag tycker det känns skrämmande att skriva om hur det kommer att gå för mig att sluta klaga särskilt som jag aldrig bloggat förut. Samtidigt är det skönt att det inte kommer att bli så lätt att lägga av. Jag vill ju inte ”misslyckas” offentligt.

Varför är det så viktigt för mig att sluta klaga? Jo min övertygelse är att vi skapar våra liv genom våra tankar. När vi klagar så uttrycker vi våra klagande tankar i ord. Det fokuset förstärker skaparkraften och därmed skapar vi mer av det vi inte vill ha. Du kanske kan komma ihåg någon gång när något nytt dykt upp i ditt liv och plötsligt så dyker det upp överallt. Alla som klarat de 21 dagarna säger att det inte varit lätt men det är värt det enligt Will Bowen som skrivit boken En klagofri värld – anta utmaningen! Många vittnar om att de blivit friskare och gladare när de antagit utmaningen. Här i Sverige åker Tomas Gunnarsson runt med sin föreläsning Att överlista Jante och delar ut armband med texten Gnällfasta pågår. När jag hörde det så kom tanken att nu är det dags för mig att ”go all in” och jag skaffade boken och armbanden. Jag smygstartade gnällfastan den 9 februari 2017 då jag gjorde ett inlägg på Facebook. Sen taktade jag upp då jag fick hem armbanden den 3 mars för då blev det mer på ”riktigt”.

Du kanske tänker att det inte kan vara särskilt svårt och det är bra att du har den tanken för det gör att du kanske också vill hänga på. Du behöver inte ha ett sådant här armband men de går att beställa från acomplaintfreeworld.org om du vill. Du kan använda ett eget armband som går lätt att flytta från arm till arm eller till exempel en liten sten i fickan, om du nu har fickor, det har sällan jag. Vitsen är att du ska göra en förändring varje gång du kommer på dig själv med att klaga för därigenom så får du hjälp att bli medveten om att du gör det. De flesta tror inte att de klagar särskilt mycket utan ser sig som positiva människor enligt Bowen. Han tyckte att han var positiv och inte klagade särskilt mycket men han slet ut tre armband innan han lyckades vara klagofri i 21 dagar i sträck. Varför 21 dagar? Jo för det är den kortaste tid som det sägs att människor behöver för att göra en bestående förändring. För de flesta tar det mellan fem och sju månader att klara av 21 dagar skriver Bowen. Han skriver att han var mycket på dag 1 och jag är där fortfarande.

Det som räknas som klaga är att just klaga men också kritisera och skvallra. Jag har rätt ofta ont i min kropp och det har jag hittills upplyst Leif om = klagat (fast jag har inte tyckt att jag klagat utan bara informerat om det). Det blir nog den största utmaningen, tror jag. Jag känner mig förväntansfull, tänk om jag kommer att ha mindre ont framöver? Jag önskar också bli lugnare och gladare i vardagen då jag ofta upplever stress vilket gör att humöret ofta är lite sisådär.

I helgen som var har jag nog flyttat armbandet kanske 8 gånger per dag. Det verkar som att Will Bowen hade en tuffare utmaning vilket mitt ego tycker känns bra då han ändå är präst. Oops! Det där var väl ändå kritik?! Jag flyttar armbandet…

Anneli

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!