LinkedIn
Högkänsliga barn är perfektionister

Högkänsliga barn är perfektionister

av | mar 29, 2016 | Högkänsliga Barn | 0 Kommentarer

Om bra kan bli bättre är bra inte gått nog. Högkänsliga barn är perfektionister. De vill att allt ska vara perfekt innan de vill lämna något ifrån sig. Detta kan vara både en belastning och en tillgång.

Barn som är högkänsliga lägger märkte till så många fler detaljer. När de skapar ser, hör och känner de så mycket mera. De är otroligt medvetna om hur det skulle kunna vara när det är som bäst. De tenderar sedan att jämföra sin egen skapelse med idealresultatet och då blir de gärna sittande kvar och filar på smådetaljer för att det ska bli så perfekt som det bara går. Någon som är utomstående har ofta svårt att förstå varför barnet fortsätter att jobba med sitt alster när det är så bra. Det är bara det att i barnets värld så visst är det bra men det är inte perfekt.

Du som har ett högkänsligt barn som är perfektionist kan hjälpa barnet genom att  ta barnet på allvar när det försöker göra allt perfekt. Skoja inte bort barnet genom att säga att det ’är väl inte så noga eller att det inte spelar någon roll om hundra år. Bekräfta barnet genom att ställa frågor hur det tänker. Då hjälper du även barnet att få perspektiv på sig själv och sitt eget beteende.

Att vara perfektionist kan ibland ställa till problem. Perfektionisten blir liksom aldrig klar. För lite större skolbarn kan det märkas att de har svårt att bli klara med inlämningsuppgifter i tid.

Att vara perfektionist kan även vara en tillgång i livet. I många yrken så är noggrannhet av mycket stort värde. De som jobbar som systemutvecklare behöver vara väldigt noggranna, om de genar i kurvorna är det stor risk att systemen inte fungerar. För journalister kan det vara en fördel att vara perfektionist, de gör noggrannare efterforskningar så att deras fakta är korrekta.

Vad har du för tankar om att vara perfektionist?

Ha de bäst
Leif Grytenius

Ps. Det här är artikel #14 av 23 i en serie om kännetecken för högkänsliga barn. Artikel #13 handlar om högkänsliga barn funderar och ställer många frågor.

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!