LinkedIn
Högkänsliga barn märker när andra mår dåligt

Högkänsliga barn märker när andra mår dåligt

av | apr 1, 2016 | Högkänsliga Barn | 0 Kommentarer

En del barn låter sig inte luras av ett pepsodentsmile. Barn som är högkänsliga märker när andra mår dåligt. Öppna frågor bekräftar barnens iakttagelser och hjälper dem att sätta ord på sina upplevelser.

Högkänsliga barn är mästare på att känna in stämningar och hur andra mår. De fångar upp andras känslor. De känner in. De märker av. De märker vad du känner. Säger du att det är bra fast du inte menar det så märker barnen av det, detta kan skapa förvirring hos barnen.

En person jag mötte vid en av mina föreläsningar berättade om dotterns reaktion efter att de mött en kvinna:

– Mamma! Varför var hon så konstig?
– Hur menar du nu?
– Hon såg så glad ut fast det var hon inte.
– Jo men hon var väl glad.
– Nä det var hon inte. Hon skrattade och log fast hon var ledsen och arg. Hon var konstig.

Det här är ganska typiskt för högkänsliga barn. De går inte att lura genom att klistra på ett pepsodentsmile och låtsas att allt är bra. De går inte på det. De blir bara förvirrade av vårt konstiga beteende.

Mamman kom på sig själv och insåg att hon försöka spela med i den andra kvinnans spel, att hon hade sagt till dottern att kvinnan var glad. Med den nya insikten kunde mamman bekräftad dotterns känsla av att kvinnan var konstig. Det är det bästa du kan göra som förälder. Bekräfta barnets känslor och fråga vad det är de har lagt märke till. Det är stor chans att barnet tror att alla lägger märke till samma saker, fast så är det ju inte. Låt barnet beskriva vad det är de har sett, hört och känt.

Påståenden såsom att: ”Jo men hon var väl glad.” stänger av medans frågor öppnar upp. Genom att fråga bekräftar du barnets upplevelser. Allra bäst är öppna frågor. Öppna frågor är sådana som ger utförligare svar än bara ja eller nej. Vad, när och hur är bra början på öppna frågor. Vad var det du märkte? När skedde det? Hur menar du nu?

Hur kan du bli ännu bättre på att bekräfta ditt barn?

Ha de bäst
Leif Grytenius

Ps. Det här är artikel #15 av 23 i en serie om kännetecken för högkänsliga barn. Artikel #14 handlar om att högkänsliga barn är perfektionister.

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!