LinkedIn
Högkänsliga barn överväger om det är säkert innan de klättrar högt

Högkänsliga barn överväger om det är säkert innan de klättrar högt

av | apr 26, 2016 | Högkänsliga Barn | 4 Kommentarer

En del barn är försiktigare än andra. Barn som tvekar inför att klättra högt kan vara högkänsliga. De förvissar sig om att det är säkert innan de klättrar högt. Både sin egen och andras säkerhet månar de om.

Högkänsliga barn kollar väldigt noga innan de klättrar högt. De är förresten väldigt försiktiga vid de flesta nya situationer. Det har med artens överlevnad att göra. Några rusar på och funderar inte så mycket över vilka konsekvenser deras agerande kan tänkas få fast inte de högkänsliga. De söker noga av efter kända faror. Först när de har förvissat sig om att det inte föreligger några faror agerar de.

Att några, närmare bestämt en femtedel, är mer vaksamma än andra ökar förutsättningarna för överlevnad. Om alla var våghalsiga är chansen större att vi skulle dö ut. Om alla var försiktiga skulle vi utvecklas mindre. Balansen mellan de mer våghalsiga och de mer försiktiga är något som naturen värnar om. Det finns högkänsliga i över hundra djurarter. Man har hittat det hos hästar, hundar, katter och bananflugor. Hur sjutton man nu kan lyckas med det.

Du som förälder till ett högkänsligt barn är att gratulera fast jag vet nog att det finns en hel del utmaningar som ingår i paketet. Utmaningen kan vara att förklara för en pushande omgivning att ditt barn är normalt. Många verkar tro att det är fel på barn som är lite mer försiktiga. Nåt du kan glädja dig åt är att ditt barn troligen inte kommer att rusa ut på tunn is och plumsa i. Barnet kommer förmodligen att noga undersöka isen innan det ger sig ut. Undersöka genom att titta på isen, lyssna efter obekanta ljud och knakningar, känna efter vid varje steg hur det känns.

Har du fler tips på fördelar med att vara högkänslig?

Ha de bäst
Leif Grytenius

Ps. Det här är artikel #21 av 23 i en serie om kännetecken för högkänsliga barn. Artikel #20 handlar om att högkänsliga barn lägger märke till småsaker.

Ps 2. Min dotter är högkänslig och hon klättrade som en apunge när hon var liten så alla högkänsliga är inte lika.

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!