LinkedIn
Högkänsliga behöver fyra saker

Högkänsliga behöver fyra saker

av | mar 2, 2015 | HSP – Högkänslig | 31 Kommentarer

Elaine Aron har i sin forskning funnit fyra saker som vi högkänsliga behöver för att må bra.

Självkännedom

Lär känna dig själv. Du behöver förstå vad det innebär att vara högkänslig. Inte bara så där lite ytligt utan på djupet, vad det betyder just för dig.

Du behöver även lära dig att verkligen lyssna på din högkänsliga kropp. Ignorerar du dess signaler kan du ge dig på att det kommer nya signaler. Dessa signaler kommer att öka i styrka till dess du inte längre kan ignorera dem. Ju förr du lär dig att lyssna på din kropp dess lättare blir tillvaron.

Läs om högkänslighet, prata med andra högkänsliga, undersök vad du har för styrkor. Bli stolt över den du är!

Omvärdering

Omvärdera ditt förflutna. Allt eftersom du kommer underfund med vad det innebär att vara högkänslig behöver du också lära dig att betrakta det som hänt under livet med nya ögon. Det är stor sannolikhet att du har upplevt många misslyckanden på grund av att omgivningen inte känt till dina unika förutsättningar som högkänslig. Troligen har varken föräldrar, lärare, kollegor, vänner och bekanta känt till vad det innebär att vara högkänslig. Som ett resultat av att omgivningen inte har känt till vad det innebär att vara högkänslig har du troligtvis inte heller vetat något om det. Du har nog bara känt dig fel, det gjorde jag. Jag kände mig som den fula ankungen i H.C. Andersens saga.

Du behöver arbeta praktisk med denna omvärdering. Du har säkert bra intuition som leder dig rätt, i vart fall när du väljer att lyssna på den. Några saker som jag funnit användbart för att  omvärdera mitt förflutna är mental träning, att ta hjälp av en coach och att prata med andra högkänsliga. Måste jag välja en sak som betytt mest är det nog den mentala träningen.

Helande

Läk de djupare skadorna. Du har hela livet varit mycket känslig och det har nog satt sina spår. Troligen är du en mästare på att känna in vad som är rätt i olika situationer. Hur du ska vara och bete dig för att din omgivning ska må bra. För att du ska må bra behöver du läka de inre sår som har uppstått under alla de år du har satt andras känslor och behov framför dina egna.

Naturen kan vara mycket helande och läkande. Eller så tar du helt enkelt hjälp, kanske av en som jobbar med healing.

Säga ja och nej

Det är ingen slump att vi är högkänsliga. Världen behöver oss! Fast du behöver lära dig att känna in och våga står för dina egna behov. Ibland är det bäst för dig att vara med på det som erbjuds och ibland så är det att tacka nej.

Att säga nej tack kan vara en riktig utmaning eller så går det lättare än du tror. För min del har det blivit allt lättare att känna in och våga tacka nej allt eftersom min självkänsla har ökat. Tidigare hade jag ganska bra självförtroende det vill säga att jag hade tro på min förmåga att göra saker. När jag gjorde något bra så dög ja. Självkänslan däremot var det minst sagt lite si och så med. Det vill säga känslan av att duga som jag är, utan att behöva vara med på allt och prestera.

Självkänslan har jag ökat med hjälp av mental träning. Och för att komma underfund med vad det är jag verkligen vill har jag haft hjälp av en coach. Ett mycket prisvärt sätt att få coachtjänster är att använda sig av ett coachprogram online. Riktigt stor glädje har jag av min egen coachutbildning, så nu kan jag även coach dig.

Slutkläm

Vad har du för tankar och tips kring att må bra? Kommentera gärna här nedan.

Ha de bäst
Leif Grytenius

Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!