LinkedIn
Högkänsliga söker meningsfullhet

Högkänsliga söker meningsfullhet

av | dec 5, 2016 | HSP – Högkänslig | 2 Kommentarer

Högkänsliga har en naturlig drift att söka efter högre mening. Att bara göra saker för att någon annan säger det eller att få prylar och status i samhället räcker inte för att ge energi och drivkraft.

För att må bra tittar en del av oss högkänsliga utåt och uppåt. Många njuter i fulla drag av att ligga och titta på stjärnorna. En del av oss tänker på Gud fast det verkar som att de flesta av oss är mera fria i våra tankar och pratar hellre om andlighet än än Gud. För många förknippas Gud med kyrkor, religon och det förtryck som religionens utövare har praktiserat genom årtusendena. Högkänsliga söker högre mening, en mening som ligger bortom det som präster, patroner och prominenta chefer förmedlar. Vi söker helt enklet en högre mening.

Jag tror att vi även behöver titta inåt för att må bra. Vi behöver bli bättre på att ta hand om oss själva. Att ta ansvar för våra egna behov så att vi verkligen kan bidra till en bättre värld. Lägger vi allt vårt fokus på att andra ska må bra och samtidigt försummar oss själva blir vi bara sura martyrer och då gör vi knappast världen bättre.

Compassion är ett ord jag har börjat gilla allt mer. För att uppnå compassaion behövs tre komponenter:

  1. Fukus på det som gör mig gott
  2. Fokus på det som gör dig och alla andra gott
  3. Ta eget ansvar för min tid och resurser så att jag inte förbrukar mig själv

Compassion skapas utifrån dessa komponenter. När vi lever i compassion kan vi verkligen börja bidra till en värld som är bättre för alla.

Jag vet av egen erfarehet att detta är lättare sagt än gjort. Jag över på att fatta beslut i compassion, beslut som är innerligt fattade där jag tar ansvar för min egen tid och mina resurser.

Nu i december har jag gett mig själv en lite tuffare övning. Jag har valt bort att coacha arbetslösa och istället lägga allt fokus på att skriva klart boken för föräldrar till högkänsliga barn. För mig är detta en tuff övning som rör upp en massa rädslor. Hur ska det gå med inkomster nu när jag inte coachar arbetslösa? Vad ska folk tycka om boken? Tänk om boken blir totalsågad? Tänk om det blir fiasko. Tänk om… Tänk om… Ja som du märker är jag knappast befriad från rädslor. Fast det handlar ibland om att går bortom rädslorna för att finna sin mening. Astrid Lindgren lär ha sagt:

”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Vad har du för tankar om högre mening och rädslor? Kommentera gärna här nedan.

Ha de bäst
Leif Grytenius

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!