Högkänslighetsrörelsen är här

Högkänslighetsrörelsen är här

Större delen av mitt liv har jag känt mig som den fula ankungen. Jag har inte riktigt passat in. När andra satt upp mål och bara kört på har jag stannat upp och noterat allt vad som sker och funderat på hur vi skulle kunna göra saker bättre.

Så sakteliga började det gå upp för mig att jag tillhör en viktig minoritet. En minoritet som har personlighetsdraget högkänslighet – även kallat HSP. En av fem är högkänslig och ska man vara noga, och det är vi högkänsliga, är det 15-20 % som är högkänsliga.

Vi högkänsliga har mindre av tuta-och-kör och mer av stopp-och-kolla. Vi tar in fler detaljer och vi bearbetar dem djupare. Vi ser, hör och känner så mycket mer än andra. Det vi ser, hör och känner bearbetar vi dessutom djupare och mera noggrant. Vilket gör att vi är otroligt bra på att känna in stämningar och märka, på ett mycket tidigt stadium, när saker går åt fel håll.

Tänk dig en flock kaniner. Ja det finns högkänsliga bland kaniner också. Det finns förresten högkänsliga i de flesta högre stående djurarter det har till och med konstaterats att det finns högkänsliga bananflugor. Fast nu tillbaka till kaninerna. Tänk dig att kaninflocken kommer fram till en glänta som leder fram till en äng. På ängen finns det frodigt gräs. Jippi! Ropar de flesta kaninerna och sätter full fart ut på ängen. Om alla kaniner hoppar ut och käkar är det ingen som stannar upp och kollar efter faror. Finns det något som ser obekant ut? Finns det några konstiga ljud? Luktar det annorlunda? Känns det något i luften? Högkänsliga bearbetar alla dessa intryck djupt för att upptäcka eventuella faror i form av rävar eller kanske ugglor.

Om alla är högkänsliga och stannar vid gläntan kommer flocken troligen att svälta ihjäl. Om alla rusar iväg finns det ingen som varnar flocken när fara är å färde. Att en av fem är högkänslig verkar vara det som naturen ser som optimalt.

När det började sjunka in hos mig att jag är högkänslig föll polletten ner. Jag är inte en ful ankunge. Jag är en svan.

Känner du igen dig?

Du är inte en ful ankunge. Du är en svan. Bred med stolthet ut dina vingar. Flyg ut över världen och dela med dig av dina unika förmågor.

Vi behövs alla!

Kom ut ur högkänslighetsgarderoben och gå med i högkänslighetsrörelsen!

Nu tänker jag flyga! Ska du med?

Ha de bäst
Leif Grytenius

nov 17, 2014

Blir du också

trött av alla intryck?

Du kan få hjälp med

För att må bra som högkänslig

Mejl med insikter, glädje och framtidshopp för dig som är högkänslig. I det första får du de fyra nycklar vi högkänsliga behöver för att må bra.

You have Successfully Subscribed!