HSP Test och högkänsliga barn test

HSP Test och högkänsliga barn test ger dig svar på om du eller barnet är högkänsligt. Du får svar direkt i din mobil. Testerna är utvecklade av forskare.

Sagt om HSP Test

HSP Test har gett mig insikter, glädje och framtidshopp.

Tack! Nu vet jag att det finns fler som jag. Det känns skönt.

HSP tester online

HSP Test av Elaine Aron

Svara på varje fråga utifrån hur du känner. Det är 23 frågor.

Svara JA om det stämmer bra eller ganska bra. Svara NEJ om det inte stämmer ganska bra eller inte alls.

Högkänsliga barn test av Elaine Aron

Svara så noga du kan på varje fråga. Det är 23 frågor.

Svara JA om påståendet stämmer in helt eller delvis på ditt barn eller har gjort det tidigare under en längre tid. Svara NEJ om det inte stämmer in särskilt bra eller aldrig har gjort det.

Högkänsliga barn test av Michael Pluess och Elaine Aron med flera

Detta är det första vetenskapligt validerade högkänslighetstestet för barn. Det är 12 frågor.

Resultatet av ett transatlantiskt samarbete mellan bland andra Michael Pluess (Storbritannien) och Elaine Aron (USA) har lett fram till testet. Läs hela studien om Highly Sensitive Child – HSC.

Trion bakom HSP Test online

HSP Test finns digitaliserat online tack vare samarbete mellan Elanie Aron, Ane Frostad och Leif Grytenius.

HSP Test finns digitaliserat online tack vare samarbete mellan Elanie Aron, Ane Frostad och Leif Grytenius.

HSP Test och högkänsliga barn test tack vare samarbete

Det är Leif Grytenius på Grytenius Academy som har digitaliserat HSP Test och gjort dem tillgängliga online. Det har blivit möjligt tack vare samarbete med förläggaren Ane Frostad på Egia förlag och forskaren Ph.D. Elaine Aron.

HSP Test

HSP Test av Elaine Aron är från Den högkänsliga människan, utgiven av Egia förlag. Publicerat med tillåtelse från Egia förlag. © 1996 Elaine Aron. Svensk översättning © 2013 Egia förlag.

Högkänsliga barn test

Högkänsliga barn test är från Det högkänsliga barnet, utgiven av Egia förlag. Publicerat med tillåtelse från Egia förlag. © 2002 Elaine Aron. Svensk översättning © 2014 Egia förlag.

Högkänsliga barn test av Michael Pluess och Elaine Aron med flera är publicerad i samarbete med SFH – Sveriges förening för högkänsliga. Översättningen är gjord av Yolanda Hedberg och Nina Eklund Tegar.

HSP blir en stor tillgång med ökad kunskap om högkänslighet

Forskningen säger att en av fem är högkänslig. Barn med HSP är särskilt utsatta i vårt allt mer intensiva samhällsklimat, vilket gör att många föräldrar nu söker nya vägar att hjälpa sina högkänsliga barn. Även många vuxna behöver hjälp – att inse att man faktiskt är högkänslig och hur det påverkar livet.

HSP Test ger dig svar

En bra början är att göra HSP Test här ovan så att du får svar på din fundering om du är högkänslig eller ej.

Vad innebär det att vara högkänslig?

Högkänslighet yttrar sig genom att ett eller flera av sinnen är mer mottagligt än hos de andra åttio procenten. Högkänsligheten kan uttrycka sig på olika sätt och även få vitt skilda konsekvenser. Som barn kanske du vägrar ha på dig nya kläder för att tvättlappen skaver. Något som andra tycker är löjligt, medan du vägrar bära kläderna eller får kliande eksem. Ett par sandkorn i skon kan kännas som ett grustag.

Känslig för andras känslor är en del av HSP

Andras känslor kan vara lika påtagliga som dina egna. Kollegans nedstämdhet smyger sig in i dig och ger dig en klump i magen, fastän du egentligen har en bra dag. Ett rum med många människor liksom en kort stund bland allt folk på stan kan göra många högkänsliga trötta och i behov av enskildhet. Högkänsliga är ofta empatiska och frekvensen av högkänsliga är exempelvis större inom vården än inom många andra yrken.

Sinnesintrycken blir rikare, på gott och ont

Som högkänslig kan dina förnimmelser av ljud, dofter och synintryck lätt bli så intensiva att de fångar hela din uppmärksamhet. Samtidigt som du blir lätt inspirerad av det vackra i omgivningen, vet du ibland inte hur du ska hantera alla kreativa idéer som uppstår.

Högkänslighet är både härligt och begränsande

Ibland är högkänslighet härligt och livsbejakande. Andra gånger är det störande och utmattande. Samtidigt som den högkänsliges värld är rikare än många andras, kan den också bli starkt begränsad.

Låg självkänsla

Att inte känna sig som andra från tidiga år, att inte bli förstådd kan skapa utanförskap, liksom bidra till låg självkänsla. Här är det viktigt att du som förälder till ett högkänslighet stöttar på rätt sätt, att till exempel bekräfta barnets upplevelser, och att ”pusha” lagom.

Vi är dina HSP-guider

Vi vill visa dig det bästa med att vara högkänslig och lotsa dig igenom de svåra bitarna. Medvetenhet om det som stödjer och det som stjälper gör livet som högkänslig lättare. Högkänslighet blir med rätt förhållningssätt din superkraft.

Hjärtligt välkommen!
Leif och Anneli Grytenius

Mer om HSP och högkänslighet

Du som vill veta mer om högkänslighet är välkommen in på HSP Blogg där du finner över 100 artiklar på svenska.

För att må bra som högkänslig

Mejl med nyheter och tips för dig som är högkänslig. I det första får du de fyra nycklar vi högkänsliga behöver för att må bra.

You have Successfully Subscribed!