HSP Test för dig som vill kolla din högkänslighet

HSP test är det första vetenskapligt utvecklade testet för att undersöka din högkänslighet. Du får också de 4 nycklar vi högkänsliga behöver för att må bra.

Mer energi & bättre självkänsla

Är du högkänslig och längtar efter balans i livet? Skulle du vilja känna att du duger som du är? Nu kan du få hjälp genom att sätta eller lägga dig bekvämt tillrätta och bara lyssna.

HSP Test av Elaine Aron

Svara på varje fråga utifrån hur du känner. Svara SANT om det stämmer bra eller ganska bra. Svara FALSKT om det inte stämmer ganska bra eller inte alls.

Fråga 1-4

#1 Jag lägger märke till subtila (fina, hårfina, nästan omärkliga) detaljer i min omgivning.

#2 Andra människors sinnesstämningar påverkar mig.

#3 Jag är mycket känslig för smärta.

#4 Jag behöver dra mig tillbaka under hektiska dagar, till sängen eller in i ett mörkt rum eller till någon plats där jag kan få vara för mig själv, utan stimulans.

Fråga 5-8

#5 Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein.

#6 Jag blir lätt överväldigad av sådant som skarpt ljus, starka lukter, grova textilier eller sirener på nära håll.

#7 Jag har ett rikt och komplext inre liv.

#8 Jag blir besvärad av oljud.

Fråga 9-12

#9 Jag blir djupt berörd av konst eller musik.

#10 Jag är samvetsgrann.

#11 Jag hoppar lätt till av oväntade ljud eller annat jag inte är beredd på.

#12 Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid.

Fråga 13-16

#13 När människor inte trivs i sin fysiska miljö brukar jag veta vad som behöver göras för att de ska få det mer bekvämt (som att ändra på belysningen eller föreslå en annan sittplats).

#14 Jag blir irriterad när man försöker få mig att göra allt för många saker på en gång.

#15 Jag anstränger mig mycket för att inte göra fel eller glömma saker.

#16 Jag försöker undvika våldsamma filmer och teveprogram.

Fråga 17-20

#17 Jag blir lätt överstimulerad när det är mycket som händer runt omkring mig.

#18 Att vara mycket hungrig skapar en stark reaktion inom mig och stör min koncentration och sinnesstämning.

#19 Jag blir omskakad av förändringar i mitt liv.

#20 Jag lägger märke till och uppskattar finstämda och utsökta dofter, smaker, ljud och konstverk.

Fråga 21-23

#21 Att ordna mitt liv så att jag undviker upprörande eller överväldigande situationer har hög prioritet i mitt liv.

#22 När jag måste konkurrera eller bli observerad medan jag utför en uppgift blir jag så nervös eller skakig att det går mycket sämre än vad det annars skulle ha gjort.

#23 När jag var barn uppfattade mina föräldrar eller lärare mig som känslig eller blyg.

Över 12 tyder på högkänslighet

Om du fick 12 SANT eller mer är du antagligen högkänslig. Men inget psykologiskt test är så fullständigt att du bör basera ditt liv på det. Om bara en eller två av frågorna är sanna för dig men i väldigt hög grad kan du kanske rätteligen kalla dig själv högkänslig.

HSP Test publiceras tack vare samarbete mellan Elaine Aron, Ane Frostad och Leif Grytenius

Samarbete

Det är samarbetet mellan forskaren Ph.D. Elaine Aron, förläggaren Ane Frostad på Egia förlag och Leif Grytenius på Grytenius Academy som har gjort det möjligt att testa högkänslighet online.

HSP Test av Elaine Aron är från Den högkänsliga människan, utgiven av Egia förlag. Publicerat med tillåtelse från Egia förlag. © 1996 Elaine Aron. Svensk översättning © 2013 Egia förlag.

Mer energi & bättre självkänsla

Är du högkänslig och längtar efter balans i livet? Skulle du vilja känna att du duger som du är? Nu kan du få hjälp genom att sätta eller lägga dig bekvämt tillrätta och bara lyssna.

HSP blir en stor tillgång med ökad kunskap om högkänslighet

Forskningen säger att en av fem är högkänslig. Barn med HSP är särskilt utsatta i vårt allt mer intensiva samhällsklimat, vilket gör att många föräldrar nu söker nya vägar att hjälpa sina högkänsliga barn. Även många vuxna behöver hjälp – att inse att man faktiskt är högkänslig och hur det påverkar livet.

Vad innebär det att vara högkänslig?

Högkänslighet yttrar sig genom att ett eller flera av sinnen är mer mottagligt än hos de andra åttio procenten. Högkänsligheten kan uttrycka sig på olika sätt och även få vitt skilda konsekvenser. Som barn kanske du vägrar ha på dig nya kläder för att tvättlappen skaver. Något som andra tycker är löjligt, medan du vägrar bära kläderna eller får kliande eksem. Ett par sandkorn i skon kan kännas som ett grustag.

Känslig för andras känslor är en del av HSP

Andras känslor kan vara lika påtagliga som dina egna. Kollegans nedstämdhet smyger sig in i dig och ger dig en klump i magen, fastän du egentligen har en bra dag. Ett rum med många människor liksom en kort stund bland allt folk på stan kan göra många högkänsliga trötta och i behov av enskildhet. Högkänsliga är ofta empatiska och frekvensen av högkänsliga är exempelvis större inom vården än inom många andra yrken.

Sinnesintrycken blir rikare, på gott och ont

Som högkänslig kan dina förnimmelser av ljud, dofter och synintryck lätt bli så intensiva att de fångar hela din uppmärksamhet. Samtidigt som du blir lätt inspirerad av det vackra i omgivningen, vet du ibland inte hur du ska hantera alla kreativa idéer som uppstår.
Ibland är högkänslighet härligt och livsbejakande. Andra gånger är det störande och utmattande. Samtidigt som den högkänsliges värld är rikare än många andras, kan den också bli starkt begränsad.
Att inte känna sig som andra från tidiga år, att inte bli förstådd kan skapa utanförskap, liksom bidra till låg självkänsla. Här är det viktigt att du som förälder till ett högkänslighet stöttar på rätt sätt, att till exempel bekräfta barnets upplevelser, och att ”pusha” lagom.

Vi är dina högkänsliga HSP-guider

Vi vill visa dig det bästa med att vara högkänslig och lotsa dig igenom de svåra bitarna. Medvetenhet om det som stödjer och det som stjälper gör livet som högkänslig lättare. Högkänslighet blir med rätt förhållningssätt din superkraft.

Be Sensitive and Proud
Anneli och Leif Grytenius

Chefer älskar högkänsliga personer. En video med Leif Grytenius – 50 sekunder.

Att vara högkänslig är som en blandning av trebottnad skattkista och Svarte Petter. En video med Leif Grytenius – 31 sekunder.

Mer energi & bättre självkänsla

Är du högkänslig och längtar efter balans i livet? Skulle du vilja känna att du duger som du är? Nu kan du få hjälp genom att sätta eller lägga dig bekvämt tillrätta och bara lyssna.

För att må bra som högkänslig

Mejl med nyheter och tips för dig som är högkänslig. I det första får du de fyra nycklar vi högkänsliga behöver för att må bra.

You have Successfully Subscribed!