LinkedIn
Vi högkänsliga kan ha inlärd hjälplöshet

Vi högkänsliga kan ha inlärd hjälplöshet

Inlärd hjälplöshet är något som kan ställa till livet för oss högkänsliga. Här får du se hur jag upptäcker att det bara var ett hjärnspöke.

Det är lätt att fasta i gamla tankemönster. Jag gör det stup i kvarten. Numera blir jag ganska road när jag kommer på mig själv att jag har inlärd hjälplöshet.

Det blev så tydligt häromdagen när jag var ute och promenerade i omgivningarna där jag bor. Jag bor bredvid en gammal hembygdsgård som är omgiven av en gärdsgård. Eller rättare sagt den har varit omgiven av en gärdsgård.

Som du ser på bilderna nedan har verkligheten förändrats.

Inlärd hjälplöshet kan spela oss ett spratt. Grinden verkar vara ett hinder.
Här syns det tydligt att inlärd hjälplöshet spelar oss ett spratt. Grinden är inget hinder.

När jag tar några steg bakåt och zoomar ut syns det tydligt att det där med gärdsgård inte längre stämmer. Av någon anledning har de plockat ner gärdsgården och lämnat kvar grinden.

Det är då jag slås av likheten med min egen inlärda hjälplöshet. Jag går och tror en massa saker som inte länge är sant.

Jag behöver utmana mina egna övertygelser ibland. Det är då jag kan upptäcka att jag går runt med en massa begräsande övertygelser. Det är inte så roligt att upptäcka men det är väldigt användbar kunskap.

Gädda med inlärd hjälplöshet

När jag studerade mental träning kom jag i kontakt med begreppet pike syndrom. Jag såg ett gammalt suddigt videoklipp från ett experiment med en gädda.

Gäddan släpps ner i en stor tank med vatten. Experimentet utförs av forskare. Vattentanken är gjord av glas så det går att se hur gäddan reagerar.

Nästa steg är att sänka ner en glascylinder i vattentanken. I cylindern släpper de ner småfisk.

Mums tänker gäddan och sätter full fart mot maten. Det slår tvärstopp när gäddnäbben smackar rakt in i glascylindern. Gäddan hugger efter maten gång efter gång.

Efter en tid verkar gäddan ha lärt sig att maten är oåtkomlig och ger upp. Då tar forskarna bort glascylindern så att småfiskarna simmar runt gäddan. I detta läge är det uppenbart för mig som utomstående betraktare att middagen är serverad för gäddan.

Gäddan kvar i inlärd hjälplöshet

Det är sorgligt att se hur gäddan helt ignorerar maten som nu är fritt tillgänglig. Gäddans inlärda hjälplöshet gör att den struntar i att försöka få mat i sig och till slut svälter ihjäl.

Vill du se videoklippet med gäddan? Sök efter pike syndrom på YouTube. Det är på engelska och en lite varning för starka bilder är på sin plats.

Jag skriver detta nu så jag har inte svält ihjäl men jag inser att jag har massor av övertygelser som hämmar mig som högkänslig. Det kluriga är att upptäcka dem. Det är först när jag är medveten om mina egna begränsande övertygelser som jag kan göra något åt dem.

Genom att utmana mina begränsande övertygelser så får jag chansen att se det som blev så tydligt med grinden på bilden ovan. När jag zoomade ut såg jag att det inte längre finns någon gärdsgård som hindrar.

Högkänsligas inlärda hjälplöshet

Som högkänslig har jag fått höra att jag känner efter för mycket. Jag har trott på detta och låtit det begränsa mig. Nu fattar jag att det bara är inlärd hjälplöshet. Egentligen är det en superkraft.

Vad har du för inlärd hjälplöshet som egentligen är superkrafter?

Be Sensitive and Proud
Leif

PS. Du som funderar på om du är högkänslig kan göra HSP Test.

28 maj 2023

Artikel skriven av: Leif Grytenius
Han brukar säga: ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva, när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!