LinkedIn
Jag gick i högkänslighetsfällan

Jag gick i högkänslighetsfällan

av | mar 31, 2015 | HSP – Högkänslig | 12 Kommentarer

Det är bara att erkänna. Jag har gått i fällan. Den klassiska fällan för oss högkänsliga. För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på.

Nu sitter väl vän av ordning och funderar på vad högkänslighetsfällan är. Jo det ska jag berätta för dig.

Högkänslighetsfällan är en mycket listig konstruktion, så listig att den vanligtvis inte syns. Tänk lite som en råttfälla med ost. Den funkar för råttan fokuserar på osten och missar fällan.

Så är det för oss högkänsliga också. Fast osten är utbytt mot att göra andra till lags. Fällan är att vi sviker oss själva.

Vi försöker vara andra till lags så till den milda grad att vi sviker oss själva. Vi fokuserar helt och fullt på vad andra vill ha och behöver. Vi är otroligt duktiga på att känna in vad andra behöver. Och pang så slår fällan igen. Vi fattar inget. Vad var det som hände?

Högkänslighestfällan som nyss slagit igen här hos mig handlar om pengar och mitt eget värde. Jag har, så till den milda grad, anpassat mig efter omgivningen att jag har använt mig av gåvoekonomi här på Mirakelsmedjan. Jag tyckte det lät så fint, och jag gick på mina egna argument fullt ut. Så är det kanske med oss högkänsliga att vi är all in eller inte alls.

Nåväl, tillbaks till högkänslighetsfällan och gåvoekonomi. Mitt mål är att göra de högkänsligas röst legitim. För att kunna göra detta fullt ut behöver jag ha någon form av försörjning. En försörjning som jag önskar kommer från Mirakelsmedjan så att jag kan ägna all min tid åt detta arbete.

Problem uppstår när jag är osäker på mitt eget värde. Hur ska någon annan kunna tycka att jag är värdefull om jag inte själv tycker det?

Jag har fått mycket tydlig feedback! Jag anser mig vara värd 11 %. Det är i vart fall vad jag ser har kommit in i den shop för högkänsliga vi haft här på Mirakelsmedjan. Av det vi sålt för har kunderna betalat in 11 % av varuvärdet. Det betyder att för varje hundralapp vi säljer för skänker vi bort 89 kr.

Man behöver inte vara nobelpristagare i ekonomi för att förstå att detta inte är en hållbar modell.

Nu är det dags att inse hur det ser ut och vara mycket tydlig med vad det är jag önskar. Jag önskar kunna försörja mig på att hjälpa högkänsliga. För att kunna nå dit behöver jag börja med att hjälpa mig själv.

Jag behöver sluta göra det som jag är van vid. Jag behöver kliva ur min komfortzon. Jag behöver inse mitt eget värde. Jag behöver vara stolt över det jag kan. Jag behöver våga ta betalt för mina tjänster. Jag behöver bryta med de vanor jag har som inte för mig dit jag önskar.

Nu har jag en tuff resa framför mig. Att ta bort gåvoekonomi från Mirakelsmedjan. Att våga se mitt eget värde. Att våga tala om mitt eget värde. Fast ska jag vara helt ärlig, det känns inte som att det finns något alternativ. Det gör sällan det när insikten väl har slagit ner. Denna gång slog insikten ner som en högkänslighetsfälla.

Vad har du för tankar om högkänslighetsfällor? Kommentera gärna!

Ha de bäst
Leif Grytenius

Vad tycker du om artikeln?

Ge oss din feedback genom att trycka på stjärnorna. Kommentera kan du göra längre ner.[gdrts_stars_rating_auto]

Öppen föreläsning i Mora 20 oktober

Föreläsningen vänder sig till alla som ska leda högkänsliga och högkänsliga som ska leda sig själva.

Dela med dig till dina vänner

Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!