HSP &
Högkänslighet
Till HSP Test

HSP blir en stor tillgång med ökad kunskap om högkänslighet

Forskningen säger att en av fem är högkänslig. Barn med HSP är särskilt utsatta i vårt allt mer intensiva samhällsklimat, vilket gör att många föräldrar nu söker nya vägar att hjälpa sina högkänsliga barn. Även många vuxna behöver hjälp – att inse att man faktiskt är högkänslig och hur det påverkar livet.

Vad innebär det att vara högkänslig?

Högkänslighet yttrar sig genom att ett eller flera av sinnen är mer mottagligt än hos de andra åttio procenten. Högkänsligheten kan uttrycka sig på olika sätt och även få vitt skilda konsekvenser. Som barn kanske du vägrar ha på dig nya kläder för att tvättlappen skaver. Något som andra tycker är löjligt, medan du vägrar bära kläderna eller får kliande eksem. Ett par sandkorn i skon kan kännas som ett grustag.

Känslig för andras känslor är en del av HSP

Andras känslor kan vara lika påtagliga som dina egna. Kollegans nedstämdhet smyger sig in i dig och ger dig en klump i magen, fastän du egentligen har en bra dag. Ett rum med många människor liksom en kort stund bland allt folk på stan kan göra många högkänsliga trötta och i behov av enskildhet. Högkänsliga är ofta empatiska och frekvensen av högkänsliga är exempelvis större inom vården än inom många andra yrken.

Sinnesintrycken blir rikare, på gott och ont

Som högkänslig kan dina förnimmelser av ljud, dofter och synintryck lätt bli så intensiva att de fångar hela din uppmärksamhet. Samtidigt som du blir lätt inspirerad av det vackra i omgivningen, vet du ibland inte hur du ska hantera alla kreativa idéer som uppstår.
Ibland är högkänslighet härligt och livsbejakande. Andra gånger är det störande och utmattande. Samtidigt som den högkänsliges värld är rikare än många andras, kan den också bli starkt begränsad.
Att inte känna sig som andra från tidiga år, att inte bli förstådd kan skapa utanförskap, liksom bidra till låg självkänsla. Här är det viktigt att du som förälder till ett högkänslighet stöttar på rätt sätt, att till exempel bekräfta barnets upplevelser, och att ”pusha” lagom.

Vi är dina HSP-guider

Vi vill visa dig det bästa med att vara högkänslig och lotsa dig igenom de svåra bitarna. Medvetenhet om det som stödjer och det som stjälper gör livet som högkänslig lättare. Högkänslighet blir med rätt förhållningssätt din superkraft. Prova någon av våra HSP-bildningar, gör HSP-testen, gå på en föreläsning eller hör av dig för coachande samtal.

Hjärtligt välkommen!
Anneli och Leif Grytenius