LinkedIn
Pomodoro kan hjälpa HSP högkänsliga att slippa bli helt slut

Pomodoro kan hjälpa HSP högkänsliga att slippa bli helt slut

av | jul 14, 2017 | HSP – Högkänslig | 0 Kommentarer

Kör du också lätt slut på dig själv? Då kan du vara HSP högkänslig. Nu har jag testat pomodoro för att slippa bli helt slut. Det fungerar över förväntan när jag jobbar själv. Testade även metoden på möten.

Pomodoro är en teknik där du varvar effektivt arbete med regelbundna pauser. Jobba 25 minuter, varken mer eller mindre, och sedan 5 minuters paus. Du får en längre paus efter 4 pomodoros, då är det lämpligt att ta 15-30 minuters paus.

Använd gärna en äggklocka eller liknande för att hålla reda på tiden. Det finns även appar för telefonen och datorn som kan vara till hjälp.

Under pomodoros är det en fördel om du stänger av mobil, mejlprogram, Facebook och andra sociala medier så att du verkligen får arbeta ostört. Om pomodoros är till för att svara på mejl så ha mejlprogrammet öppet och de andra stängda. Att arbeta ostörd ger en lugnande effekt på hjärnan och det behöver vi människor i allmänhet och högkänsliga i synnerhet.

I de korta pauserna är det bra att resa på sig, gå en liten sväng så att du får röra på kroppen.

Den längre pausen kan du gärna använda till att gå ut och rensa huvudet helt.

När jag först hörde om pomodoro var jag lite tveksam. Så många pauser, hur ska jag få nåt gjort?

Jag började använda pomodoros när jag jobbar vid datorn exempelvis bloggar som jag gör nu. I början var det ovant att bara sluta skriva mitt i en mening och jag trodde det skulle vara svårt att komma igång igen. Det visade sig att när jag släpper en stund och bara är, utan att dra igång några andra projekt, är det otroligt vilsamt för hjärnan. Eftersom jag inte har satt igång några nya projekt är det lätt att komma åter in i arbetet efter pausen.

En mycket positiv biverkning är att det jag ska göra tar mindre tid i anspråk. Ibland tror jag att: ”Det här kommer att ta hela dagen.” sen visar det sig att det är klart efter två pomodoros det vill säga en knapp timma (25+5+25 minuter). Utöver att det tar mindre tid är jag dessutom betydligt piggare när jag har jobbat klart. Bra va?

Jag fick även för mig att jag skulle testa pomodoro vid intervjuer. Idén kom en dag efter det att jag hade genomfört en två timmar lång intervju, efter den var vi båda helt slut. Nu har jag genomfört två intervjuer med högkänsliga personer. Både jag och intevjupersonerna gillade det. Det var skönt att släppa fokus en stund och bara vara.

Har du provat pomodoro? Vad är dina erfarenheter? Har du andra tips? Kommentera gärna här nedan.

Ha de bäst
Leif Grytenius

 

Ps. För dig som lätt kör slut på dig själv kan jag redan nu avslöja att hjälp är på väg. Vi arbetar just nu med en webbkurs som ska hjälpa högkänsliga att slippa köra slut på sig själva.

 

Vad tycker du om artikeln?

Ge oss din feedback genom att trycka på stjärnorna. Kommentera kan du göra längre ner.[gdrts_stars_rating_auto]

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer

Dela med dig till dina vänner

Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!