LinkedIn
Sahara i brallorna

Sahara i brallorna

av | mar 9, 2016 | Högkänsliga Barn | 4 Kommentarer

En del barn reagerar som att de fått hela Saharaöknen i brallorna fast det kanske bara är några få sandkorn. Samma kraftiga reaktion förekommer även över våta kläder. Det kan vara tecken på sensitiv begåvning.

Var femte barn har ett mer utvecklat system för att lägga märke till och reagera över detaljer. Dessa barn vill ofta byta kläder om de blivit sandiga eller våta. Du kanske knappt märker av sanden eller vätan fast för barnet kan det vara oerhört besvärande.

Som förälder är det viktigt att ta sitt barns obehag på allvar. Bäst är om det går att byta kläder så de får sandfria och torra kläder på sig. Om det inte är möjligt att byta kläder så passa dig noga för att tala om för barnet att: ”Det är väl inte så farligt.” Denna typ av kommentar gör att barnet börjar förtrycka sina egna upplevelser. De tror ju på dig som vuxen att du har rätt och de känner fel.

Funkar det av någon anledning inte att byta kläder så prata med barnet och ställ frågor. Berätta att ni inte har något ombyte med och fråga barnet hur ni ska lösa det hela. Sensitivt begåvade barn är ofta väldigt kloka för sin ålder och det är stor chans att de själva kan komma på lösningar. Ge dem tid och anpassa förklaringar och frågor efter barnets förmåga att ta in.

Fast du, ska jag vara ärlig så går allt på tok ibland. Det har det gjort för mig i vart fall. Jag är själv sensitivt begåvad och alla min tre barn är det också. Baksidan med den sensitiva begåvning är att vi lätt blir överstimulerade och då funkar vi inte alls speciellt bra. Vi kan bli sura och tvära, fräsa åt omgivningen eller sluta sig helt inom sitt eget skal. Sätten att reagera när det blir för mycket varierar. Det som verkar funka bäst när det blivit för mycket är tid. Är de du som förälder som har blivit överstimulerad av för många intryck så kan det vara en god idé att ta några djupa andetag för att stilla sinnet. Finns det möjlighet så kanske en liten promenad i naturen kan hjälpa. När du har fått din egen balans åter funkar du bättre som hjälpare åt dina barn. Är det barnet som är överstimulerat så sänk ditt eget tempo och stilla ditt eget sinne så att du signalerar till barnet att det är okey. Att själv gå upp i spinn brukar vara en garanti för en otrevlig upplevelse både för dig och ditt barn.

Hur reagerar du på sandiga eller våta kläder?

Ha de bäst
Leif Grytenius

Ps. Det här är artikel #12 av 23 i en serie om kännetecken för högkänsliga barn. Artikel #11 handlar om att livet tar slut när skolan börjar.

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!