LinkedIn
Svensk film om högkänslighet väcker uppmärksamhet i Tyskland

Svensk film om högkänslighet väcker uppmärksamhet i Tyskland

Dr Michael Jack, ordförande för en tysk förening för högkänsliga, är imponerad av filmen ”En av fem – En film om högkänslighet” Se själv hur de löser sina utmaningar i skolan, på jobbet och på festen.

En av fem – En film om högkänslighet

Den svenska kortfilmen av bl.a. Mikael Funck vill ge en grundläggande insikt om högkänslighet genom att visa på de tre kanske jobbigaste situationerna som en högkänslig person upplever. Filmen är skapad helt ideellt med visst stöd från Sveriges förening för högkänsliga (SFH). Den kan ses online på YouTube, bland annat med svensk textning för hörselskadade samt med textning på tyska och engelska.

Jobbiga situationer för högkänsliga

De tre ”kanske jobbigaste situationerna” återspeglas genom tre korta scener i filmen och upplevs genom högkänsliga familjemedlemmar i olika åldrar. Först belyses tonåringens svårigheter i skolan. En tillbakablick visar hur högljutt och stökigt det var i klassrummet tidigare. I filmens nutid har situationen förbättrats avsevärt, vilket även blir tydligt under det individuella utvecklingssamtalet med föräldrarna och läraren. Nu är det lugnare i klassen, han får gå iväg till grupprummet om han vill, och han tas mer än gärna i anspråk som extralärare av sina klasskamrater.

Att vara högkänslig på jobbet

Den andra scenen visar mammans arbetsmiljö i en järnaffär. Även åskådaren känner av stressen som uppstår när man ska hjälpa kunder samtidigt som telefon och musik ständigt ljuder i bakgrunden. Chefen känner dock sin medarbetare väl och uppskattar hennes förmågor. Han vet att hon är tåligare och bättre än många andra, bara hon får en liten paus från intryck. Han skickar in henne en stund i det lugnare kontoret bakom affären för att fixa med beställningar – och snart är hon pigg igen.

Att gå på fest som högkänslig

Slutligen träffar vi mormor som ska gå på fest. Vid en tillbakablick syns hur stökig och högljudd festen var förra gången. Men nu har allting blivit bättre. Värdinnan har hört talas om att hennes vän är högkänslig och har sett till att den här festen är lugnare. Den nya kunskapen hjälpte henne inte bara att fixa en mer njutbar fest till sin vän, utan även att förstå att hennes egen man också var högkänslig.

Filmen slutar med ett samtal mellan de två väninnorna på festen som handlar om fördelar med högkänslighet. Högkänsliga kan känna av andra människors sinnesstämningar, kan lösa problem och är bra ledare, sägs det.

Dr. Michael Jack är imponerad

Dr. Michael Jack, ordförande för en tysk förening för högkänsliga med syfte att främja kunskapsspridning och forskning om högkänslighet, sa att han knappt märkte att filmen producerats helt ideellt, utan fann att den producerats på ett professionellt sätt och med mycket kärlek. Han gillade speciellt att problemen som kan upplevas av högkänsliga beskrevs tydligt, men dock som möjliga att lösa. Förståelsen för medmänniskor som många högkänsliga visar, framgår tydligt. Michael Jack lyfter fram att man lyckats skapa en stämning i filmen som gör att åskådaren både lider och känner lättnad tillsammans med de högkänsliga skådespelarna.

Texten ovan är en fri översättning av Dr Michael Jacks text som är gjord av Yolanda Hedberg.

Vad gillar du filmen En av fem – En film om högkänslighet?

Be Sensitive and Proud
Leif

Ps. Du vet väl om att det finns hjälp online för oss högkänsliga?

Artikel skriven av: Leif Grytenius
Leif brukar säga: ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva, när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

26 maj 2019

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!