LinkedIn
Elaine Aron - Tre tips för dig som leder högkänsliga

Tre tips för dig som leder högkänsliga

av | maj 20, 2015 | HSP – Högkänslig | 0 Kommentarer

Leder du högkänsliga? Eller har högkänsliga barn? Eller är högkänslig och ska leda dig själv?

Då kan dessa tre tips göra livet enklare för dig. Tipsen kommer från forskaren Elaine Aron.

Ett sätt att minnas dessa tips är att tänka på att vi ska apa oss lite.

Anpassad kritik

De högkänsliga är mycket känsliga för kritik i allmänhet och negativ kritik i synnerhet. De har som regel redan full koll på den negativa kritiken innan den ges. De har bearbetat allt som hänt mycket noga och har identifierat allt som gått snett. Att i det läget drämma till med storsläggan kan vara i det närmaste förödande. Vill du uppnå positivt resultat är det mycket klokare att gå varsamt fram. Berätta minst tre bra saker först, och kom ihåg att det ska vara konkret feedback. Positiva floskler rinner av som vatten på en gås. Här är en konkret lista på hur du kan ge kritik.

  1. Positiv feedback på tre olika saker.
  2. Konkret vad det är du önskar ska vara på ett annat sätt.
  3. Avsluta med positiv feedback på tre ytterligare saker.

Funkar lika bra på stora som på små.

Detta är särskilt viktigt för oss som är högkänsliga och ska leda oss själva. Du kanske har varit klokare än vad jag har varit. Det är bara att erkänna. Jag har varit otrolig snabb med storsläggan när det gäller att kritisera mig själv. För att läka vårt inre barn är det extra viktigt att vi övar upp vår förmåga att ge anpassad kritik i allmänhet och till oss själva i synnerhet.

Produktiva i rätt miljö

Högkänsliga kan vara oerhört produktiva men också det rakt motsatta. De är otroligt beroende av stressfri omgivning. Ger du dem rätt förutsättningar kommer de med resultat som är häpnadsväckande. De gör djupa analyser och kommer med mycket väl genomtänkta förslag. Fast det fodras att arbetsmiljön såväl den fysiska som den psykosociala är lämplig. Nyare forskning ifrågasätter kontorslandskapen och visar på en produktivitetsminskning. Vi är mindre produktiva när vi hela tiden blir avbrutna av andras telefonsamtal, personer som går bakom vår rygg eller kollegor som skrattar. De högkänsliga är som du förstår extra känsliga för detta.

Låt de högkänsliga stänga dörren om sig och jobba i sin egen takt utan yttre stress. Då funkar de som bäst. Barn funkar på samma sätt. Låt de jobba i sin takt med att knyta skorna, göra läxorna eller vad det nu kan vara.

Är du själv högkänslig gör vad du kan för att skapa en miljö där du är produktiv. Ta regelbundna pauser. Ny forskning visar att vi får mera gjort när vi tar regelbundna pauser.

Du har väl hört historien om de tre lata skogshuggarna? Inte? Då tar vi den nu.

Skogvaktare Rättrådig var ute och inspekterade sina huggarlag. De jobbade på bra. De slet och stretade så svetten stänkte fast när han kom till Olsson, Jönsson och Hanson blev han rejält förbannad. De asen satt och latade sig. Han gav dem en utskällning som heter duga.

När veckan var över och arbetsrapporterna sammanställdes visade det sig att den lata trion var de som hade producerat mest. Skamset kallade skogvaktare Rättrådig in Olsson, Jönsson och Hansson till kontoret. Han frågade:

– Hur kan det komma sig att ni som verkar latast av alla får mest gjort?
– Ja, sa Olsson, det beror nog på att när du kom på oss med att dricka kaffe satt vi samtidigt och slipade yxorna. När vi regelbundet slipar våra yxor fungera de bättre och vi kan hugga mera.
– Och kafferasten, sa Jönsson, stärker våra kroppar så att vi orkar lite mera.
– För att inte tala om själen, sa Hansson. Vi skrattar och har roligt när vi dricker kaffe och det ger glädje till själen.

Annorlunda

De högkänsliga är annorlunda. Normen sätts av de 80 % som är normalkänsliga så de 20 % som är högkänsliga är annorlunda. Vill du behålla den tillgång som de högkänsliga är så kom ihåg att de är annorlunda. Det har nämligen visat sig att de högkänsliga är de som drar först när något inte fungerar bra.

Har du ett högkänsligt barn så kom ihåg att de är annorlunda. Börjar du jämföra dem med de normalkänsliga så är risken stor att du får intrycket att det är något fel på dem. Får du som förälder intrycket att det är något fel på ditt högkänsliga barn kan du ge dig på att barnet fångat upp den känslan långt innan du blivit medveten om den. Fast du kan andas ut, du behöver inte känna panik över vad du har gjort tidigare. Högkänsliga barn fångar även upp din nya sinnesstämning som kommer av att du läser den här texten.

Det är bra att påminna ditt inre barn att det inte är något fel på dig. Du är bara annorlunda. Du är inte en ful ankunge, du är en svan.

Slutkläm

Leder du högkänsliga så kom ihåg att apa dig lite det vill säga: Anpassa din kritik, De är Produktiva i rätt miljö och Annorlunda.

Vad har du för erfarenheter av att leda högkänsliga?

Ha de bäst
Leif Grytenius

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!