LinkedIn
YouTube gör det enklare att byta skola

YouTube gör det enklare att byta skola

av | jan 26, 2016 | Högkänsliga Barn | 0 Kommentarer

Att byta skola är en stor förändring i ett barns liv. Högkänsliga barn kan ha svårt att hantera stora förändringar. Som förälder kan du förebygga genom att ni tillsammans kollar på YouTube och pratar om vad som är på gång. Då får barnet tid på sig att förbereda sig och förändringen kan avlöpa betydligt enklare.

På stora förändringar kan de högkänsliga barnen kan reagera såväl utåt som inåt. Med det så menar jag att reaktionen kan vara väldig olika. En del reagerar starkt utåt. Det både syns och hörs att de inte är tillfreds med situationen. De kanske kastar grejer, slår i dörrar, gapar och skriker. Fast det kan också var det rakt motsatta. Att det sluter all sin frustration inom sig. De sluter sig som musslor. De stänger in sig på sina rum. De svarar endast på tilltal och knappt det. För att förebygga är det bra att göra barnen medvetna om vad som komma skall så att de får tid på sig att smälta vad som är på gång. Prata gärna och berätta. Har du bilder att visa kan det vara till stor hjälp.

Högkänsliga barn är ofta väldigt kloka och mogna för sin ålder så det kan funka väldig bra att involvera barnen i beslutsprocessen så att de känner större trygghet. En flytt till en ny stad eller ett nytt bostadsområde kan vara omvälvande. Ja det behöver förresten inte vara så stora grejer det kan räcka med att byta rum för att det ska vara jobbigt. Att få komma och titta på det nya stället innan flytten kan vara mycket värdefullt. Åka runt och kika på omgivningarna. Kanske kolla var skolan ligger. Var simhallen är. Var träningsmöjligheter finns för hockey, fotboll, fiol, teater eller vad det nu kan tänkas vara som barnet är intresserad av. Om det inte går att fysiskt ta sig till nya platsen innan kan YouTube och skvallerbyttan Google bli dina bästa vänner. Genom att surfa runt på nätet och bekanta sig med de nya förutsättningarna ökar chansen att flytten går bra.

YouTube kan vara rena guldgruvan och då är det möjligt att barnen har bättre koll än du. I vart fall har min tolvåriga Felicia större koll på vad som sker på YouTube än vad jag har. Vad än må vara för förändring som är i antågande blir det enklare för barnet om det får chans att förbereda sig och vänja sig vid tanken. Du får använda all din fantasi för att förbereda barnet. Gör du det som en lek kan ni hjälpas åt att ta reda på vad de nya förutsättningarna innebär. Ni kan rita och måla tillsammans, det kan vara ett ypperligt sätt för barnet att uttrycka vad det känner som det inte kan klä i ord. Själv bytte jag skola några gånger som barn. Det var både spännande och besvärligt. Spännande med allt det nya och besvärligt att komma in i den nya miljön. Att skaffa nya kompisar. Att finna min plats i klassen.

Vad har du för tips på att hantera stora förändringar?

Ha de bäst
Leif Grytenius

Ps. Det här är artikel #11 av 23 i en serie om kännetecken för högkänsliga barn. Artikel #10 handlar om barn som är som grodor i sängen.

Fler artiklar om högkänslighet

Högkänsliga njuter mer av livet

Högkänsliga njuter mer av livet

Att högkänsliga njuter mer av livet blev så tydligt första gången nyårsafton 2021. Du skulle ha sett minerna när jag avlade mina nyårslöften.

läs mer
Fyra nycklar

För att må bra som högkänslig

Mejl med tröst och hjälp för dig som är högkänslig

I det första får du de 4 nycklar vi behöver för att må bra

Du avslutar när du vill

You have Successfully Subscribed!